Фармакофобия: Страхувате ли се да приемате лекарства за вашето психично здраве?

Фармакофобията се изразява в ирационален страх от прием на медикаменти. Хората страдащи от тази фобия, се притесняват как предписаните лекарства ще се отразят на тяхното общо физическо състояние, както и че при тях могат да се изразят тежки странични ефекти. Проучване показва, че 30%-50% от пациентите не приемат лекарствата си по предписание. Това може се дължи както на недостатъчна информираност и недоверие, така и на вече налична при пациента тревожност.

Когато става въпрос за прием на медикаменти за психично здраве, е възможно да се наблюдава още по-голямо притеснение от страна на пациента. За жалост, в България все още съществува стигма относно приема на антидепресанти и техните странични ефекти. Тепърва започва да се акцентира повече на грижата за психичното здраве, поставянето му на равно с физическото както и се подчертава тяхната взаимовръзка. В тази статия ще ви запознаем със съвети как да се преборите с фармакофобията и да се погрижите за вашето здраве!

Как да преборим страха от приемане на предписани лекарства?

  1. На първо място е важно да не се притеснявате да споделите с Вашия лекар за този проблем. Добрият специалист ще отдели време, за да поговори с Вас и ще Ви информира, за всичко, от което имате нужда. Може да се окаже например, че вероятността от даден страничен ефект, от който се страхувате, е точно толкова, колкото и да ви удари гръмотевица докато се прибирате към дома си.
  2. Установете от къде произлиза вашата фармакофобия. Възможно е да сте чули за негативни отзиви свързани с прием на медикамент, да сте били свидетели или самите Вие да имате лош опит с лекарства.

Специалисти съветват да поговорите с психолог, да откриете корена на проблема и да работите заедно за преодоляването му.

  1. Друг, малко нестандартен, но работещ съвет е да вземете първа доза още в аптеката или в кабинета на лекаря си. По този начин не само имате подкрепата на медицинско лице, но и знаете, че би имало своевременна реакция от тяхна страна.

Фармакогенетика – съвременната медицина идва на помощ

Ефективен начин за борба с фармакофобията – с помощта на напълно достъпно генетично изследване можете да разберете отговора на Вашия организъм към различни групи медикаменти. От резултатите Вашия лекар може да назначи терапия според вашите гени. Изписва се правилното лекарство както и се получава информация за необходимата лично за Вас дозировка. Избраните медикаменти са с най-малък риск от странични ефекти за Вашият организъм.

Тестът Genomind Professional PGx е подходящ не само за хора, които се страхуват от прием на лекарства. Всеки може да разбере кои лекарствени препарати са най-ефективни и безопасни индивидуално за неговия организъм. Това е лесен начин, не само да се предпазите от странични ефекти, но и да избегнете процеса проба-грешка в назначаване на точното за Вас лечение.

Научете повече информация за теста ТУК или позвънете на 0888 024 635.Източници: https://tomburtoncounselling.com/are-you-afraid-to-take-medication-for-your-mental-health-condition/ https://burtsrx.com/5-ways-manage-pharmacophobia/
https://www.pm360online.com/fear-of-side-effects/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7270631/
https://www.singlecare.com/blog/explain-side-effects/ https://rxlive.com/blog/medication-adherence-side-effects/