Лечение на шизофрения: Как фармакогенетичното тестване може да помогне?

Всеки, който живее с шизофрения или има любим човек с това заболяване, знае, че това е сложно психично състояние. То засяга мисленето и може да накара човек да загуби връзка с реалността, може да има тежки емоционални, физически и социални последици.

Според Американския национален институт по психично здраве, шизофренията е често срещана причина за инвалидност, а хората с шизофрения имат по-висок риск от самоубийство. Те могат да имат и други състояния, като депресия., което допълнително усложнява ситуацията.

„Започването на ефективен план за лечение и запазването му, може да помогне на пациентите с шизофрения да управлява успешно затрудненията в ежедневния живот, казва психиатърът д-р Анил Малхотра и допълва, че шизофренията е заболяване за цял живот. „Тези, които го имат, обикновено се нуждаят от лечение през по-голямата част от живота си“, подчертава специалистът.

Ето какво трябва да знаете за дългосрочното лечение на шизофрения и как фармакогенетичното (PGx) тестване може да помогне.

Поставяне на правилната диагноза

Една от първите стъпки за получаване на помощ за всяко здравословно състояние е да разберете, че сте болни. За пациент с шизофрения, на когото може да е трудно да направи разлика между това, което е истинско и кое не, това може да бъде особено трудно. Шизофренията може да причини психотични симптоми, които влияят на начина, по който човек възприема света. Тези психотични симптоми могат да включват:

 • Заблуди: Вяра в неща, които не се основават на реалността
 • Параноя: Ирационални страхове или подозрения, като например страх, че някой иска „да ви хване“
 • Халюцинации: Виждане или чуване на неща, които не съществуват

Шизофренията може също да причини:

 • „Отрицателни“ симптоми: Загуба на мотивация, липса на удоволствие или затруднено изразяване на емоции
 • Когнитивни симптоми: Проблеми с мисленето, концентрацията или запомнянето
 • Тези симптоми, особено психотични, могат да допринесат за забавяне на диагнозата.

„Често отнема повече от година на някой, който развива симптоми на шизофрения, да потърси медицинска помощ“, казва д-р Малхотра.

Започване на лечение и лекарства

Ранното лечение е критично важно за добрата прогноза. След като шизофренията бъде диагностицирана, лечението може да започне. Тъй като шизофренията е сложна, лечението обикновено включва няколко подхода:

 • Лекарства като антипсихотици
 • Терапия като когнитивно-поведенческа терапия (CBT)
 • Социална подкрепа като програми за семейно образование

Антипсихотиците, които помагат за облекчаване на психотичните симптоми като заблуди и халюцинации, са най-често срещаните лекарства, използвани за лечение на шизофрения. Те намаляват излишните нива на невротрансмитера допамин, като блокират допаминовите рецептори в мозъка.

Въпреки че има разнообразие от антипсихотици, от които да избирате, има два основни начина на приложение:

 1. Перорални антипсихотици, които са хапчета или течности, които приемате през устата.
 2. Инжекционни препарати с продължително действие, които са инжекции, които доставчикът на здравни услуги администрира.

Ако имате шизофрения, вашият лекар обикновено първо ще препоръча перорални антипсихотици. Но ако имате проблеми при спазването на вашия план за лечение, вашият клиницист може да предпише дългодействащи инжекции.

Поддържане на лечение и лекарства

За да действа правилно всяко лекарство, важно е да го приемате точно както е предписано, още известно като придържане към лекарства. Много хора с шизофрения обаче се борят с придържането към лекарства. Около 50% от пациентите не спазват своя план за лечение, според преглед в Measures. Неспазването на плана за лечение води до риск от рецидив и това е често срещана причина пациентите с шизофрения да бъдат хоспитализирани, отеблязва д-р Малхотра.

Други последици от неспазването на лекарствата при пациенти с шизофрения могат да включват:

 • Постоянни или влошаващи се симптоми
 • Повече медицински срещи
 • По-лошо умствено функциониране
 • По-ниско качество на живот
 • По-висок риск от злоупотреба с вещества

Има много причини, поради които хората с шизофрения може да не следват своя план за лечение. Например, тъй като лекарствата подобряват симптомите, някои хора с шизофрения може да повярват, че вече не се нуждаят от лечение.

Социалната стигма от приемането на антипсихотици също допринася за неспазването на схемата за прием на лекарствата.

„Една от основните причини хората с шизофрения да спрат да приемат лекарствата си обаче е страничните ефекти“, казва д-р Малхотра.

Въпреки че антипсихотичните лекарства могат да бъдат ефективни за облекчаване на психотичните симптоми на шизофренията, често при тях се наблюдават и странични ефекти. „Всеки антипсихотик има различен профил на странични ефекти, който трябва да се вземе предвид и пригоден към персонализиран отговор за всеки човек поотделно“, обяснява специалистът.

Антипсихотиците, които се предписват първи, са известни като терапия от първа линия. Някои от най-честите странични ефекти на тези лекарства включват:

 • Сънливост
 • Сухота в устата
 • Разстроен стомах
 • Запек

Някои антипсихотици може да са по-склонни да причинят наддаване на тегло. Други може да са по-склонни да причинят неконтролируеми движения, като мускулни контракции или тремор.

Как фармакогенетичното тестване може да помогне?

Страничните ефекти могат да възникнат по различни причини. Например, те могат да бъдат знак, че тялото ви не метаболизира или разгражда добре определено лекарство.

„Ако някой не метаболизира лекарството по обичайния начин и това го кара да има по-високи нива на лекарството в кръвта, това може да доведе до повече странични ефекти“, казва д-р Малхотра. „В такива случаи най-простият начин да се намалят тези по-високи нива в кръвта е да се намали дозата на лекарството.“

Но как можете да разберете дали някой е „лош метаболизатор“? Оказва се, че вашите гени могат да предложат улики. Как реагираме на лекарствата, например как ги метаболизираме, отчасти се влияе от нашите гени. Фармакогенетичното тестване може да помогне за разкриването на тази информация.

За пациенти с шизофрения, които изпитват непрекъснати странични ефекти, д-р Малхотра препоръчва фармакогенеточно тестване. Някои специалисти могат също да препоръчат PGx тестване в началото на лечението. Резултатите могат да предоставят информация, която да им помогне да персонализират план за лечение по-рано, отколкото по-късно.

Genomind® Professional PGx Express™ изследва 24 гена, свързани с лечението на психичното здраве. Той предоставя насоки за 10+ състояния на психично здраве и 130+ лекарства, за да помогне на клиницистите да определят:

 • Кои лекарства вероятно ще бъдат най-ефективни
 • Кои лекарства могат да имат странични ефекти
 • Как метаболизирате лекарствата за персонализирани насоки за дозиране

Научете повече за Genomind® Professional PGx Express™ ТУК или се свържете с наш консултант на тел. 0889 346 768

Източник: https://www.genomind.com/blog/schizophrenia-treatment-pharmacogenetic-testing