Как да помогнем на любим човек с депресия?

Депресията е състояние, свързано с широк спектър от емоционални, физически и когнитивни симптоми. Симптомите могат да бъдат тъга, отчаяние, безпомощност, липса на желание за каквато и да е дейност и т.н. Ако наблюдаваме някой от следните признаци при наш близък, то вероятността да страда от депресия е огромна. Ето какво да направим, за да му помогнем да се почувства по-добре и да предприеме консултация със специалист, когато това се налага:

Включване в различни активности

Има множество проучвания, че редовната физическа активност спомага за подобряване на настроението и състоянието на депресия. Физически дейности, които се извършват сред природата, могат да бъдат:

  • Разходка
  • Джогинг
  • Плуване в естествени водоизточници
  • Работа в градината
  • Каране на колело
  • Колективни спортове

Колективните спортове могат да бъдат особено ефективни при депресивни състояния, поради социалната подкрепа, която обикновено се оказва от съотборниците. Тренирането с приятел може да има същия ефект.

Какъвто и вид тренировка да се избере, тя трябва да е съобразена с физическо и психично състояние на човек. И най-важното – спортът трябва да доставя удоволствие и удовлетворение.

Консултация с психолог

Има случаи, в които е по-добре да насочим близък човек към разговор с психолог. На базата на професионалния опит в психологическо консултиране, може да се изготвят хипотези за поведенчески и личностни характеристики. Да се направи индивидуален план за посещение при психолог в зависимост от нуждите на пациента. Психологът може да окаже съдействие при по-задълбочено опознаване на вътрешния свят и способностите, които притежава човек. Насърчете вашия близък да потърси подобна подкрепа.

Консултация с психиатър

В случай, че е необходимо да се приемат лекарства, за да се подобри състоянието на човек, е изключително важно изборът им да е персонализиран с цел те да са максимално ефективни, щадящи и оптимално дозирани спрямо състоянието му. При много пациенти приемът на първите психиатрични медикаменти не винаги води до оптимални резултати.

Затова е добре да се потърси специалист, който прилага в практика си фармакогенетично тестване, което може да даде информация за очаквания отговор на организма към назначените медикаменти. Това дава възможност за персонализация на лечението и може да спести на пациента един потенциално продължителен процес на проби и грешки в търсене на точните медикаменти и дозировка.

Първият в България фармакогенетичен тест Genomind Professional PGx изследва 24 добре изучени гени, пряко свързани с менталното здраве.
Genomind Professional PGx е най-задълбоченият и подробен генетичен тест в сферата на психичното здраве. Той помага на психиатрите да се ориентират за връзката между генетичните биомаркери на всеки отделен пациент и ефекта им върху лечението му. Разберете всичко за изследването ТУК.