Как влияят дигиталните устройства на менталното ни здраве?

Днешното поколение винаги е винаги свързано. Когато хората искат да разберат нещо, просто изваждат телефоните си и го въвеждат в Google. Когато им е скучно, „скролват“ в социалните мрежи. Когато се чувстват самотни, се включват във видео разговор с приятел. Технологиите са се превърнали в такава неразделна част от живота, че е трудно да за човек да си представи живота без тях.

Но какво ако всички тези технологии всъщност вредят на здравето?

Когато глобалната Covid19 – пандемия беше обявена през март 2020 г., правителствата поставиха блокада, за да се забави разпространението на вируса. Със сигурност, в тази ситуация, дигиталните устройства бяха в неизменна психична и физическа помощ на всички, но въпреки това, границата между нужното и ненужното използване на дигитални устройства е изключително тънка. Това означава, че въпреки позитивите за здравето, телефоните и лаптопите могат много да ни навредят. В тази публикация ще бъдат разгледани последиците от прекомерната употреба на цифрови устройства и защо е важно от време на време те да бъдат изключвани:

  • Увредено зрение.

Прекомерното гледане на екрани, можете да увреди зрението, защото екраните излъчват синя светлина, която може да натовари очите и да причини проблеми като сухота в очите, главоболие и дори замъглено зрение. За щастие, има начини, по които да ограничим вредното въздействие на синята светлина, като например – носене на очила, блокиращи синята светлина или използването на филтър за синя светлина за телефон или компютър.

  • Лоша стойка.

Друга последица от прекалено дългото гледане в екрана е лошата стойка. Прекараното време пред екран предразполага към прегърбване, защото лошата стойка натоварва врата и гърба. Това може да доведе до болки в тези области, както и до главоболие. За да бъдат избегнати тези проблеми е важно често да се правят почивки и да се практикува разтягане за правилна стойка.

  • Пристрастяване.

Повечето хора изпитват чувството на неспокойство, когато не могат да открият телефона си. Безсмисленото гледане на снимки и видеа, които дори не са интересни, също е голям сигнал за пристрастяване към дигитално устройство. Проучване на Common Sense Media установи, че 50% от тийнейджърите се чувстват пристрастени към телефоните си, а 28% се чувстват депресирани, когато не ги използват. Добро решение на този навик е да се правят почивки от телефона, например – да се оставя в друга стая, когато е важно да се съсредоточите върху нещо друго.

Прекомерната употреба на цифрови устройства води до вреди не само на физическото, но и на психичното ни здраве.

Кибертормозът е проблем, който засяга милиони хора по целия свят. Той може да бъде много вреден за психичното здраве на хората и дори да доведе до самоубийство. Лекарите вече започват да наблюдават все повече случаи на наранявания, свързани с кибертормоз, и призовават родителите да говорят с децата си за кибертормоза. Родителите трябва да са наясно с признаците на кибертормоза, за да могат да помогнат на децата си, ако те са обект на онлайн тормоз.

Според изследване на Journal of Adolescent Health (Вестник за здравето на юношите), кибер-жертвите съобщават за по-висока депресия от кибер-хулиганите или жертвите на друг вид тормоз. Традиционният тормоз обикновено включва конфронтация лице в лице, докато кибер жертвите може да не идентифицират своя тормоз. Като такива, кибер жертвите може да са по-склонни да се почувстват изолирани, дехуманизирани или безпомощни по време на или след атаката. Според изследователите в списание JAMA Pediatrics, кибертормозът и депресията вървят ръка за ръка.

За щастие, в днешни дни има начини кибертормозът да се избегне. В повечето случаи децата са тези, които не могат или не знаят как да се защитят. Поради тази причина е важно родителите да разговарят често с децата и да обяснят какви могат да бъдат последиците и какви начини има да се справят с кибертормоз. Съществуват все повече опции за родителски контрол, чрез които настойниците имат възможност да предпазят децата от тъмната страна на интернет.

Цифровите устройства са се превърнали в такава неразделна част от модерния свят, че е трудно да се прекара и един ден без тях. Но макар да предлагат много ползи, те също така водят до някои сериозни последици – особено ако се използват прекомерно. Важно е да има контрол върху употребата на екранни устройства, който да се изразява в почивки от тях, раздвижване и при нужда – споделяне с по-опитно лице (професионалист) при забелязан проблем или предизвикан дискомфорт.

Въпреки множеството фактори, допринасящи за психични разстройства, никога не е късно да се вземат мерки, които да предотвратят сериозни последици, засягащи здравето. Генетичният тест GenPro aнализира гени, пряко свързани с менталното здраве, помага за подбора на персонализирано лечение и насочва лекаря в избора на терапия. Психичното здраве е също толкова важно колкото и физическото и много често времето прекарано в търсене на подходящо лечение може да е решаващо за живота на пациента. Генетичните тестове могат да съкратят значително времето на лечение и не само да помогнат на човека да се чувства по-добре, но и да спасят живота му.Източници:https://www.nih.gov/news-events/news-releases/depression-high-among-youth-victims-school-cyber-bullying-nih-researchers-reporthttps://www.news-medical.net/health/Screen-Time-and-Mental-Health.aspxhttps://www.livescience.com/51294-cyberbullying-social-media-teen-depression.html