Каква е връзката между медиите и самоубийствата?

Представете си с колко хора се разминавате навън през деня. Сега си представете, че на всеки 40 секунди – един от тях изчезва. Повече от 700 000 човека се самоубиват всяка година, по един на всяка 40-та секунда самостоятелно слага край на живота си. Зад всяко осъществено самоубийство, стоят 20 опити за такова. Факт е, че това е 4-тата водеща причина за смърт сред хората на възраст от 15 – 29 години. 

Въпреки, че е доказана връзката между психичните разстройства и самостоятелното отнемане на живот, се твърди че често самоубийства се случват в следствие на импулсивен момент или криза. За причина могат да бъдат и съвсем битови ситуации, като конфликт, финансови проблеми или прекратяване на взаимоотношения с друг човек. Много фактори в днешния свят могат да бъдат причина за самоубийство. 

Нужно е да се даде повече гласност на деликатна тема като тази, защото всички самоубийства са предотвратими. Поради тази причина медиите често обявяват заглавия подобни на тези: 

  • Наркодилър налапа дулото на пистолета и си пръсна мозъка
  • Още един мъж се самоуби – прерязал си гърлото с кухненски нож

Статии с подобно съдържание, често имат за цел да насърчат отговорното докладване на самоубийствата, но обявени по този начин, те допринасят за проблема. 

Световната здравна организация (WHO) от години се бори срещу конфликта между медийните специалисти и безотговорното споделяне на случаи по тази тема. Една от най-ефективните им интервенции, която споделят е, че че няма нищо лошо в това да се отразяват случаи на самоубийство, дори би било полезно за превенция на тези скръбни събития, но е нужно, такива статии да бъдат консултирани със специалисти, за да се излъчат по подходящ начин и да достигнат желания ефект – да се повиши информираността на публиката и да се предотвратят подобни крайни действия в обществото

За да затвърдим сериозността на проблема, ще споделим за истинско поведенческо разстройство, наречено “Ефект на Вертер” или поведение на имитатора, което по мнение на IASP (Международната Асоциация за Превенция на Самоубийствата) e “самоубийствена зараза”, породена от медиите.  През последните години повечето държави, които са разработили национални стратегии за превенция на самоубийствата, са включили разработването на насоки, които се опитват да насърчат отговорно и етично отразяване на самоубийства в медиите. И въпреки че 77% от самоубийствата се случват в държави с ниски и средни доходи, те се случват по целия свят, независимо от възрастта, пола или расата на човека. В България през 2021 на всеки 100 000 човека са се самоубили 8.1%, като от тях 13% са мъже, а 3,6% са жени, въпреки, че е доказано, че жените правят повече опити от мъжете, както споделихме в предишна статия.

Отговорността на журналистите е изключително важна, за да се намали процентността на хората, сложили край на живота си. Важно е да помним, че отнемайки собствения си живот, обричаме близките си на страдание, тревожност и дори самоубийство. Винаги има решение ако знаем къде да го потърсим. Затова е важно медиите да заемат длъжността си на коректен информатор. Източници: 

https://nsi.bg/bg/content/3357/смъртност-по-причини-по-пол-статистически-райони-и-области
https://bg.pour-femme.org/8885518-werther-effect-how-the-media-can-lead-to-mass-suicideshttps://reportingonsuicide.org/
https://www.iasp.info/suicide-and-the-media/
https://www.who.int/health-topics/suicide#tab=tab_1