Превенция срещу деменция

Няма нужда да подчертаваме, че при първи признаци или съмнения за деменция, хората над 55 години трябва да се консултират с лекар. Но как можем да предприемем действия в ежедневието си, дори в по-млада възраст, за да минимизираме риска от развитие на деменция по-късно в живота?

Един от начините е чрез здравословно хранене, богато на микро и макронутриенти, минерали и витамини. Например, средиземноморската диета е известна със своите ползи за мозъка, като честото включване на риба в менюто може да играе ключова роля в забавянето на деменцията.

Физическата активност също не бива да се подценява. Дори ежедневно движение от 15 до 20 минути може да допринесе значително за предотвратяване на деменция, както и на други дегенеративни заболявания. Танци, бърза разходка в парка или леки упражнения у дома могат да се окажат изключително ефективни.

Не забравяйте и за умствените упражнения. Кръстословици, судоку, четене на книги или дори игри на памет на телефон или таблет са чудесен начин да поддържате мозъка си активен. Всекидневните умствени предизвикателства могат значително да намалят риска от когнитивен спад.

Социалната ангажираност също играе ключова роля. Редовното посещение на театър, кино или просто срещите с приятели и семейство помагат за поддържане на социални връзки и предотвратяват изолацията, която може да влоши симптомите на деменция при вече диагностицирани.

И накрая, при вече поставена диагноза, новите технологии като генетичният тест GenPro PGx могат да предоставят ценна информация за това как индивидът би реагирал на различни медикаменти преди началото на лечението. Този тест помага за определяне на най-подходящите лекарства и дозировки от самото начало, което е важно за ефективността на лечението.

И така, не забравяйте – малките стъпки всеки ден могат да направят големи промени по-късно. Начинът на живот е важен и вие имате силата да влияете положително на своето здраве!