Какво e терапевтичен лекарствен мониторинг и кой се нуждае от него?

Погрижете се за вашето психично здраве с GenPro Вижда се жена на средна възраст в жлта рокля седнала на бюро с хапчета пред нея и изглежда депресирана

Замисляли ли сте се защо при някои хора определени вещества като например кафе, хранителни добавки или лекарства действат по-силно, отколкото на други? А, знаете ли на какво се дължи това? Част от отговора се крие в нашите гени, но не само.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО ЛЕКАРСТВОТО ПОПАДНЕ В ОРГАНИЗМА?

Множество са процесите, през които едно вещество преминава след като постъпи в нашия организъм. Най-общо можем да ги обобщим в 4 фази – абсорбция, разпределение, метаболизъм и отделяне. Как действа едно вещество, в това число и лекарствата, които приемате, зависи от това дали тези процеси във вашето тяло работят нормално.

Сред факторите, оказващи влияние са: възраст, пол, придружаващи заболявания, бременност, изменени гени и други. Начинът на живот също влияе върху ефекта от медикаментите. Така например редица проучвания показват, че ефективността на някои антидепресанти е намалена при пушачи, в сравнение с непушачи. Всички тези фактори следва да се вземат предвид, когато се назначава дозировка на едно лекарство.

Дозата на повечето лекарства може лесно да се определи и съответно медикаментите могат да се предпишат без специално изследване. За някои видове лекарства обаче може трудно да се определи доза, която да осигурява достатъчно количество лекарство за лечение на конкретно състояние, без това да причинява нежелани странични ефекти.

Терапевтичният лекарствен мониторинг е специализирано изследване, което измерва количеството на определени медикаменти в кръвта. Това се прави именно за да се увери лекарят Ви, че дозировката на лекарството, което приемате, е едновременно безопасна и ефективна.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ ТЕРАПЕВТИЧЕН ЛЕКАРСТВЕН МОНИТОРИНГ?

Такъв тип изследване може да се наложи при започване на прием на ново лекарство. След като ефективната и безопасна доза бъде определена, изследването може да се провежда регулярно, за да сте сигурни, че лекарството все още е ефективно, без да е вредно.

Друга причина за назначаване на този тип мониторинг може да е взаимодействието между лекарство и храна или взаимодействието между различни медикаменти при пациенти с повече от една терапия или комбинирана такава. В някои случаи може да се нуждаете от такъв мониторинг, ако имате признаци на сериозен страничен ефект. Нежеланите реакции варират в зависимост от лекарството и могат да бъдат различни по честота и тежест и винаги следва да се обсъждат с лекуващия специалист.